Úgy olvashatnak a vakok, mintha látnának – hála az év magyar diákstartupjának

A Microsoft idén is rendez diákok részére kiírt nemzetközi startupversenyt. Ez az Imagine Cup névre hallgat, a magyar döntőjét pedig az Ankertben tartották, amelyen hat csapat vett részt.

A magyar csapatok hagyományosan jól szerepeltek a megmérettetésen, ezért idén először a magyar győztesnek nem is kell európai regionális döntőn részt vennie: automatikusan bejut ugyanis a július végén esedékes, Seattle-ben tartandó nagydöntőre. A fődíj 100 000 dollár.

Emlékeztetőül: 2014-ben a Tep a maga kategóriájában második lett, míg 2015-ben közönségdíjat kapott a Mistory, és kategóriaharmadik lett az InSimu Patient. Ez utóbbit a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói már élesben is használják.

Az idei magyar döntősök közé került a Smartdelivr, amely egy online logisztikai platform ételházhozszállításhoz. A MoneyBee költségnaplózásra szakosodott, beépített tanácsadással, ami egy chatalapú asszisztens biztosít. Ott volt az Edult, amely moduláris iskolai jegyzetalkalmazást fejlesztett; továbbá az OfflineApp, amely az ugyanabban a városban sportolókat hozná össze. Az EatAware az érzelmi problémák miatti túlzott étvágy problémáját orvosolná egy szekrényre ragasztható kütyü jelzéseivel, valamint appba épített tanácsokkal. A GlovEye pedig a vakoknak adná vissza az olvasás élményét, úgy, mintha látnának.

Második lett az Edult és az EatAware, a magyar győztes pedig a GlovEye. A csapat ötlete a nyomtatott szövegeket veszi alapul, és olyan élményt ad a vakoknak, mintha látnának. A látást egy kesztyűvel pótolják, ami inkább gyűrű. A használó az ujjára húzza, az okostelefont egy headsettel a fejére helyezni, úgy, hogy a kamera lássa a szöveget. Az ujja húzásával az app követi a történéseket, és Braille-jeleket küld a gyűrűre, amiben a tüskék élőben „fordítják” a szöveget az ujjnak.

Mivel a magyar döntőn sikeresnek bizonyult a GlovEye, ezért győztesként képviselheti hazánkat Seattle-ben.

Hozzászólások letiltva.