Tavaszi nagytakarítás 10 egyszerű lépésben, szobáról szobára haladva

Itt a várva várt tavasz, virágzás, napsütés és egyre hosszabb nappalok. Ledobhatjuk a téli kabátot, s a megújulás jegyében egyúttal ki is készíthetjük a nyári ruhapakkot. És ha már gardróbcsere, ragadjuk meg az alkalmat, hogy egyúttal egy hipergyors, ám annál hatékonyabb tavaszi nagytakarítást is beiktassunk, hogy teljes legyen a jóérzésünk kívül-belül.

Nézzük hát sorra, szobáról szobára, mik azok a feladatok, amelyek nincsenek benne a mindennapos takarítási rutinunkban, ám bizonyos időközönként igen üdítő elvégezni!

Kezdjük a konyhával!

  1. Fagyasztó és hűtő leolvasztása

A hosszabb idő alatt esetlegesen lerakódott jégréteg leolvasztása visszaállítja a készülék hatékonyságát, valamint a folyamatosan növekvő energiaigénynek is megálljt parancsol. Nem mellesleg ez egy remek lehetőség, hogy kiválogassuk a rohanós hétköznapokban felhalmozódott, elfelejtett és lejárt szavatosságú ételeket. Kivételt jelenthetnek a leolvasztás alól a No-frost technológiával ellátott hűtők, hiszen ezek rendelkeznek azzal az extra funkcióval, ami megakadályozza a jegesedés kialakulását. Persze egy teljeskörű takarítás a No-frost gépek esetében sem árthat.

  1. Tűzhely és sütő kitakarítása

A főzés közben lecsöppenő szaftok, felcsapódó zsiradékok okozta foltokat érdemes azonnal letörölni, hiszen, ha rászárad, netán egymásra rakódik több réteg, azt később igen macerás ledörzsölni. Mindazonáltal időnként érdemes a teljes főzőlapot átmosni, áttörölni, akárcsak a sütőteret, ahol a rendszeresen kicsapódó pára miatt ugyancsak felgyűlhet a szennyeződés. Ezt a folyamatot igencsak megkönnyíti, ha olyan Electorlux készülékünk van, mint amilyen a EKG511530W gáztűzhely is, melynek ajtaja levehető, ezért minden pontjához könnyedén hozzáférhetünk.

  1. Konyhapult és konyhaszekrények tisztítása

Jóesetben ez tényleg egy rutinmozdulat a hétköznapokban is, de negyedévente azért érdemes a kis szegletekbe és a pulton helyet foglaló tárolók alá is bekukkantani. Ehhez óriási segítséget tud nyújtani egy kisebb 2 az 1-ben kézi porszívó és morzsaporszívó, ami után elég csak egy nedves ronggyal áttörölni a felületet. És ha már amúgy is helyben vagyunk, miért ne nézzük át itt is a lejárt alapanyagokat és kiöregedett konyhai eszközöket!

  1. Vízkőtelenítés

A csapvízből kivált és lerakódott anyagok eltávolítására is legyen gondunk, hisz amellett, hogy nem kifejezetten kellemes látvány, de ha hosszútávon nem foglalkozunk vele, lassanként tönkre teheti a gépet is. Különösen a mosogatógép, a kávéfőző és a vízforraló vízkőtelenítésére figyeljünk oda!

Jöjjön a nappali és a hálószoba!

  1. Ablaktisztítás

Talán az egyik leglátványosabb eredménnyel az ablakpucolás hálálja meg magát, hisz, ha a fagyasztó vagy a sütő belső zugai talán nincsenek is mindig a szemünk előtt, egy csillogóan tiszta ablaküveg minden nap gyönyörködteti a szemünket. Ha a hagyományos ablakmosást macerásnak éreznénk, a tökéletes megoldás egy kézi automata ablaktisztító, amivel pillanatok alatt végezhetünk a feladattal! Ilyen például a kompakt Kärcher WV 5 Premium, amivel csíkozás-, és cseppmentesen tisztíthatjuk meg nem csak az ablakokat, de a tükröket, az üvegasztallapot, sőt a csempefelületeket és a zuhanyfalakat is.

  1. Függönyök, díszpárna és egyéb dekortextíliák kimosása

A kényes textilák mosásakor figyeljünk oda a megfelelő kímélő mosóprogram kiválasztására! Számos olyan mosó-, illetve szárítógépet találhatunk, amelyek rendelkeznek kifejezetten kényes anyagok tisztítására kifejlesztett programokkal. Ilyenek például az Electrolux Perfect Care készülékei is.

  1. Függönyvasalás

Ha már csillog-villog az ablak és a függönyök is frissen illatoznak, már csak egy lépés választ el minket a tökéletes látványtól; ez pedig a függönyök vasalása. Ez első gondolatra persze nagy munkának tűnik, de nagy könnyebbséget jelent, ha van egy gőzölős vasalónk. Nemcsak egyszerűbb, de gyorsabb is lesz így a vasalás, hisz ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy a többszörösen félbehajtott anyagokat is, több rétegen keresztül egyszerre kivasalják! Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de az alábbi videóból kiderül, hogy tényleg működik!

  1. Kanapé, fotel és szőnyeg tisztítása

A nagytakarítás teljességéhez tartozik a gyakran használt és egyébként is könnyen szennyeződő felületek, mint a kanapé, valamint egyéb ülőalkalmatosságok kárpitjának és a szőnyegnek a kitisztítása. Ehhez a feladathoz igazán jól jön a háznál egy gőztisztító gép, amit igen sokoldalúan tudunk hasznosítani, akár a konyhában, a fürdőszobában vagy például vasaláshoz, amire az előbb már részletesen is kitértünk. Ezen felül számos további érv szól a gőztisztító mellett, hiszen idő- és energiatakarékos megoldás, nem használ kémiai tisztítószereket, ebből fakadóan környezetbarát és egészségesebb is. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mivel a nehezen hozzáférhető helyeket is eléri, higiénikusabb a hagyományos megoldásoknál.

A fürdőszobáról se felejtkezzünk el!

Bár általában erre a helységre a mindennapi takarítás során is kiemelt figyelmet fordítunk, van két olyan teendő, amit a nagytakarítás égisze alatt itt is ajánlott elvégeznünk!

  1. Mosógép vízkőtelenítése

Ahogyan a konyhában a mosogatógépet és a vízforralót is érdemes bizonyos időközönként vízkőteleníteni, ugyanúgy a mosógép is igényli ezt a fajta odafigyelést és karbantartást.

  1. Szárítógép szűrő tisztítása vagy cseréje

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda a részletekre is! Mivel a szárítógép szűrőin keresztül a szárításhoz használt összes levegő áthalad és felfogja a ruhaneműből kiváló aprócska szálakat, szöszöket, illetve a mosószerből maradt apró szemcséket, így ez is rendszeres tisztítást igényel. A szennyezett szűrő ugyanis rontja a szárítógép teljesítményét. Ha a használt készülék szűrője nem tisztítható megfelelően, fontoljuk meg a cserét!

Csupán 10 lépés a tavaszi nagytakarítás jegyében, s jöhetnek bátran a húsvéti locsolók vagy a nagy családi ebédek! Makulátlan tisztaság, felfrissülés kívül-belül. Ha körbenézünk, mintha egy új lakásba érkeztünk volna! Aki nem hiszi, járjon utána! 😊

Hogy még könnyebb és gyorsabb lehessen a nagytakarítás, fedezd fel kínálatunkat a webáruházunkban vagy keresd fel országszerte elérhető üzleteink bármelyikét, és ha további információkra van szükséged, kérd szakértőink segítségét!

Hozzászólások letiltva.