Mikor érdemes robotporszívót használni otthon?

A házi por, a hajszálak, a kutya- vagy macskaszőr és a morzsák minden lakás ellenségei, ezért fontos, hogy megfelelő eszközzel takarítsunk. Éppen ilyen lehet egy robotporszívó.

Rögtön az elején érdemes hangsúlyozni, hogy az apró robotok folyamatosan fejlődnek, de az akadályokat általában továbbra sem szeretik, jobb, ha azokat eltüntetjük előlük. A sok kábel, magas szőnyeg és egyéb buktató mind nehezíti a munkáját. Az egyszerűen berendezett és nem annyira zegzugos lakás azonban kedvez egy robotporszívónak, elvégre ilyen helyen lényegesen kevesebb az ütközési lehetőség. Ha adottak a lehetőségek, nem csak a munka kevesebb, de a porszívózás miatti zaj is alacsonyabb.

További előnye az apró gépeknek, hogy a levegőben nem nő meg a szállópor koncentrációja, vagyis kevésbé látszattakarítás, amit elvégez egy ilyen. Rendszeres porzsák vásárlásra sincs szükség.

A korszerű megoldás kiválasztásánál mindig mérlegelni kell a ház méretét, illetve azt, hogy milyen szűrőberendezésekre van szükség, azoknak bonyolult vagy drága-e a karbantartása, és, hogy mennyire halkan üzemel. Míg a száraz és vizes hagyományos porszívók már nem juttatják vissza a levegőbe a port, a központi porszívók pedig nagyobb alapterületen is hatékonyak (de drágák), addig a robotporszívók modern alternatívát kínálnak. A beépített szenzoroknak hála a lehető legtöbb akadályt kikerülik, és nem törik össze a bútorokat. Felül kamera figyeli általában a plafont, oldalt ultrahangos érzékelők ügyelnek. A drágább modellek képesek maguktól visszatérni a dokkolójukba, amelyek töltik őket. Az újabb generációs készülékek egy helyben is megfordulnak, a fal mellett is boldogulnak, és nagyobb porgyűjtőjük van, amivel nagyobb lakást is kiszolgálnak. Nem hiányzik a jobb darabokból a HEPA-szűrő sem, vagyis a káros szennyeződésektől ezek ugyanúgy tisztítják a levegőt.

A gyanúsan olcsó kategóriát persze itt is érdemes elkerülni, azonban sok olcsó modell létezik, amely csak apróbb kompromisszumot kínál. Van, aminek kisebb a porgyűjtője, a másik pedig hangosabb, mint az újabb fejlesztésű csúcskategóriás robotporszívó. Hatalmas a szórás a mezőnyben, de aki komolyan könnyítene a házimunkán, és robotporszívóra bízná a takarítást, annak érdemes egy újabb fejlesztésű modellt választania.

 

Robotporszívók érdekelnek? Kattints ide!

Hozzászólások letiltva.