Karácsony nincs bejgli nélkül

Mindenki szereti amikor a frissen sült bejgli illata járja át a lakást. Karácsonykor pedig a mákos és diós bejgli nem hiányozhat az asztalról. Szép márványos lesz a  teteje és omlós tésztájának senki sem tud majd ellenállni. Süssétek meg az ünnepekre ezt a finom bejglit.

Hozzávalók:

A tésztához:                                                   

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 ek tejföl
  • csipet só

A diós töltelékhez:

    • 20 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 5 dkg mazsola
    • 1 dl rum

 

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
  • 2 ek kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja

A kenéshez:

  • 1 tojás fehérje
  • 2 tojás sárgája

Elkészítés:

A tésztához: a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt.  Kb. 15 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Amikor a tészta összeállt, kézzel is átgyúrjuk. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal, a dióval és a mandulával  külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is – a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. Mindegyik töltelékhez annyi forró tejet adunk, amennyitől összeáll a massza, de nem lesz folyós – ez kb. 2 evőkanálnyi.

A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.

Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Forrás: Streetkitchen.hu

Hozzászólások letiltva.