Szájápolási kisokos 1. rész

A legtöbb ember meglepően kevés időt szán a megfelelő szájhigiéniára, pedig a rendszeres és tudatos szájápolás elsősorban nem esztétikai, hanem higiéniai célokat szolgál. Természetesen az sem hátrány, hogy az egészséges, fehéren ragyogó mosoly növeli az önbizalmat, valamint nem kell minden egyes fogorvosi vizit alkalmával egy újabb rossz hírtől rettegnünk.  Ezért érdemes odafigyelnünk néhány dologra, hiszen a fogak és a szájüreg egészségének titka nem csupán a napi háromszori fogmosásban rejlik.

Az alábbi tanácsok segítenek eligazodni a manapság kapható szájápolási készülékek útvesztőjében.

 

Kezdjük az alapoknál!

Köztudott, hogy a rendszeres fogmosás a szájápolás alapja, amely nélkül nem indulhat el a nap, és amely nélkül nem térhetünk nyugovóra éjszaka. Ha lehetőségünk van rá, igyekezzünk beiktatni egy harmadik fogmosást napközben is, lehetőleg a fő étkezésünk után. Ugyanakkor a fogkefével is csupán a szájüreg egy bizonyos százalékát vagyunk csak képesek elérni, a fogkefe típusától és kialakításától függően. Éppen ezért a fogkefe mellett használjunk fogselymet a fogak közötti szűkebb rések, szájzuhanyt és fogköztisztító kefét a nagyobb hézagok tisztítására, szájvizet pedig a szájüregben lévő baktériumok elpusztítására.

 

 

 

Elektromos vagy manuális?

Talán az egyik legalapvetőbb kérdés, ha fogmosásról van szó: a sima vagy az elektromos fogkefe a hatékonyabb?

A válasz klinikai vizsgálatokon alapul, amelyek szerint az elektromos fogkefék jelentősen hatékonyabb és precízebb tisztításra képesek, mint manuális társaik. Az apró tisztítófejnek és a forgó-rezgő pulzáló mozgásnak köszönhetően nemcsak a fogaink felszínén levő, hanem a közéjük tapadt lerakódások nagy részét is képesek kisöpörni. A különféle üzemmódoknak köszönhetően személyre szabhatjuk a fogmosási időt, a fogmosás erősségét, de akár választhatunk a masszírozó vagy a fehérítő funkciók közül is.  Az elektromos fogkefékbe épített időmérő vagy az állítható sebességfokozatok összességében egészségesebb szájüreget eredményeznek, és segítenek betartani a javasolt fogmosási időt is.

 

Fogmosás okosan

Ha a lehető legteljesebb mértékben szeretnénk fogainkról gondoskodni, válasszunk intelligens fogkefét! A manapság kapható okos fogkefékkel akár applikáción keresztül is nyomon követhetjük fogmosási szokásainkat, megtudhatjuk, hogy a szájüreg minden zugára megfelelő időt fordítottunk-e, az adatokat pedig bluetooth-on keresztül rögzíthetjük. Az ilyen fogkefék emellett az érzékelőiknek köszönhetően kijelzik, ha túl erősen nyomjuk a fogkefét vagy ha ideje tovább lépnünk a következő szakasz tisztítására. Egyszóval személyre szabott fogmosási tanácsokat kaphatunk az okos fogkefénktől.

Ha okos, ha buta, ha elektromos, ha manuális, jobb, ha mindig észben tartjuk fogmosás aranyszabályait!

 

  • Cseréljük le rendszeresen, 3-4 havonta a fogkefe fejét vagy a manuális fogkefénket, hiszen a rendszeres használat miatt elkopnak a szálak. Egy kopott fogkefefej pedig esetenként többet árt, mint használ, és felsértheti az ínyünket!
  • Alkalmanként legalább 2-3 percig mossunk fogat! Ennyi a fogorvosok által javasolt fogmosási idő, így lesz hatékony a tisztítás.
  • Ha elektromos fogkefe mellett döntünk, mindig olvassuk el és tartsuk be a gyártó használati útmutatóját! Így sokáig segítő társunk lehet a fogkefénk.
  • Az ideális fogkefe feje kicsi, sörtéi lekerekített végűek és nem túlzottan kemények. Így nagyobb esélyünk van a szűkebb hézagok megtisztítására és a fogzománc megóvására.
  • Ne dörzsöljük túl sokszor és túl erősen a fogainkat! Felsérthetjük a fogínyt, ráadásul hosszú távon a rossz dörzsölési technikával koptathatjuk a fogzománcot.
  • Szénsavas üdítők és gyümölcsök fogyasztása után érdemes fél órát várni a fogmosással. Mivel a savak feloldják a fogzománcot, ezért nem ajánlott közvetlenül étkezés után fogat mosni.
  • Válasszunk az igényeinknek megfelelő fogpasztát, hiszen különböző típusú fogkrém ajánlott mind az érzékeny, mind az elszíneződött fogak esetén. Nézzünk szét a palettán, és teszteljünk bátran!
  • A fogmosás során ne feledkezzünk meg a nyelvünk megtisztításáról sem, amely kedvelt lakóhelye lehet egyes szájüregi baktériumoknak.

Cikkünk hamarosan folytatódik, amiben bemutatjuk a szájzuhanyok előnyeit is. Addig is nézz körbe szájhigiéniai termékeink között, vagy látogass el egy áruházunkba országszerte!

Hozzászólások letiltva.