Állásajánlatokkal tölti fel a keresőt a Google  

A Google sok érdekességet mutatott az idei Google I/O-n, az egyik pedig egy állásokra szakosodott keresőmotor volt. Elsőként Amerikában indul el a szolgáltatás, amely minden típusú munkát figyelembe vesz, a belépőszintű pozíciók mellett a vezető beosztású helyeket is.

Értelemszerűen olyan technológiákat is használ a Google, mint a gépi tanulás vagy a mesterséges intelligencia, ezek segítségével érti meg jobban a konkrét pozíciók részleteit. A projekt Google for Jobs néven fut.

Sundar Pichai, a Google ügyvezetője elárulta, hogy az amerikai munkáltatók 46 százaléka szakemberhiánnyal küzd, és nem tudja feltölteni az üres, nyitott pozícióit. Miközben rengetegen keresnek állásokat, nem biztos, hogy meg is találják, amire szükségük van. Éppen ezért kötné össze a két oldalt hatékonyabban a Google.

A Google Amerikában igazából már elindította a projektet, ezért van, akinél már most felismeri a kereső, ha álláskereséssel kapcsolatos kifejezéseket gépel be. Ezután kiemeli azokat a találatokat, amelyek megfelelnek a beírtaknak. Eközben viszont a Google nem riválist állít a hagyományos, álláskeresést segítő oldalaknak – épp ellenkezőleg. Valójában együttműködik velük: a kezdetekben a LinkedInnel, a Facebokkal, a Careerbuilder Monsterrel, a Glassdoorral és másokkal is.

A találatokat lehetőség lesz hely, cím, típus és dátum szerint is szűrni, továbbá a teljes munkaidős és a részmunkaidős pozíciók között is különbséget tesz a Google. Még az ingázási időt is mellékeli az óriás.

A gépi tanulásnak hála a Google mindig tudja majd, hogy egy-egy szót begépelve valójában milyen pozíciókra gondoltunk, és annak megfelelően mutatja a nekünk javasolt találatokat.

Sundar Pichai említett továbbá egy egygombos jelentkezési lehetőséget is, azonban ennek részleteit egyelőre nem tette közzé. Azt viszont elárulta, hogy a szolgáltatás elindítása előtt több száz emberrel beszéltek, hogy megtudják, mik a gyenge pontjai manapság az álláskeresési folyamatnak.

Amerika után idővel más országokban is elstartolhat a Google for Jobs.

Hozzászólások letiltva.